Zdrowie

Popularność Yerba Mate

Yerba Mate jest herbatą ziołową sporządzaną z liści i gałązek rośliny Ilex paraguariensis. Liście suszy się zazwyczaj na ogniu, a następnie zalewa gorącą wodą, aby uzyskać herbatę. Herbatę pije się tradycyjnie z naczynia zwanego tykwą, popijając ją metalową słomką z filtrem w dolnej części, który służy do odcedzania fragmentów liści. Picie z tej tradycyjnej tykwy jest oznaką przyjaźni i więzi.

Historia i pochodzenie

Początki Yerba Mate są pełne folkloru. Odkryta przez ludy tubylcze zamieszkujące lasy Paragwaju i południowej Brazylii, była znana jako zioło „od bogów”, stosowane głównie w celu zwiększenia wytrzymałości fizycznej. Zioło to było podstawą diety w stylu życia zależnym od rolnictwa, koczowniczym i wojowniczym, w zależności od plemienia. Używano go również do celów leczniczych. Tubylcy wierzyli, że jest to dar ofiarowany im w celu podtrzymania życia, zwiększenia witalności i uzdrowienia chorych. Jako zioło duchowe Yerba Mate była używana do kultu i często wykorzystywana podczas ceremonii religijnych i innych ważnych ceremonii plemiennych. Pobudzające właściwości napoju stały się popularne wśród argentyńskich gauchos, którzy popijali Yerba Mate, aby dodać sobie energii podczas spędu bydła lub długich żniw. Spożywano ją również w zastępstwie brakującego pożywienia w okresach suszy lub głodu. Tę „kowbojską kawę” pito rano i wieczorem przy ognisku. Wspólny dzbanek był przekazywany i popijany w trakcie przygotowywania posiłków. 

Popularyzacja w Europie

Kiedy Hiszpanie zaczęli kolonizować kraje Ameryki Południowej, z bliska przekonali się o zdrowotnych i energetycznych korzyściach, jakie ten rdzenny napój przynosił mieszkańcom tych ziem. Przyjęli ten zwyczaj i szybko rozprzestrzenili oraz spopularyzowali zioło, podbijając kontynent. W przeciwieństwie do kawy i kakao, innych południowoamerykańskich roślin, które Europejczycy uprawiali na eksport w celach zarobkowych, Yerba Mate nie była gatunkiem udomowionym i musiała być zbierana z dzikich drzew cienistych. Europejczycy potrzebowali wielu stuleci, aby dowiedzieć się, jak uczynić z niej niezawodną roślinę uprawną. Okazało się, że „sekret” polegał na tym, że nasiona yerba mate kiełkowały tylko wtedy, gdy przechodziły przez przewody pokarmowe niektórych rodzimych ptaków. Tak Hiszpanie sprawili, iż cała Europa zakochała się w tym niepowtarzalnym smaku. Obecnie niemal każda europejska kawiarnia oferuje ten niezwykle smakowity napój dla swoich klientów. Napój staje się również coraz popularniejszy w Azji.